Stichting geborgde dierenarts

Informatie over nascholing

Ja. Nascholing maakt onderdeel uit van de SGD-regelingen en het beoordelingsprotocol.
De generieke nascholingsverplichting is sinds 1 januari 2022 opgenomen in het beoordelingsprotocol en wordt getoetst tijdens de reguliere audit  (v.dec23)     

Het volgen van nascholing is niet wettelijk verplicht, maar is voor de praktiserende dierenarts vanzelfsprekend. Daarom heeft de SGD, als regelinghouder van het kwaliteitssysteem geborgde dierenarts, nascholing onderdeel gemaakt van haar regelingen en beoordelingsprotocol. Om te borgen dat de dierenarts zich naschoolt, wordt gevraagd het volgen van nascholing aantoonbaar te maken. (v.mrt22)

100 punten in 5 jaar. Hierbij staat 1 punt voor 1 studiebelastingsuur. Per kalenderjaar dienen tenminste 15 punten behaald te worden. In de opstartfase van de toetsing is dit voor 2022 eenmalig teruggebracht naar tenminste 10 punten. (v.dec23)

Nascholing is vormvrij en de dierenarts bepaalt zelf waar deze zich vakinhoudelijk in naschoolt. Dit kan naast veterinair inhoudelijke scholing ook andere vakinhoudelijke nascholing betreffen. Wel dient er dan een (aantoonbare) relevantie te bestaan met het beroepsveld van de betreffende dierenarts.

Het is mogelijk om binnen de regeling verplichte nascholing ook te laten meetellen voor het aantal punten. Nascholing die hiervoor in aanmerking komt is bijvoorbeeld een basiscursus. Op dit moment zijn er geen andere verplichte scholingen aangewezen (v.dec23)

Nee, nascholing hoeft (nog) niet geaccrediteerd te zijn. Het is wel de bedoeling om op termijn nadere eisen aan de kwaliteit van de nascholing te gaan stellen. Doel is om nascholing in lijn te brengen met het werkveld van de geborgde dierenarts. (v.dec23) 

U moet tijdens een audit een scholingsoverzicht kunnen tonen die voldoet aan de eisen. Het gevraagde scholingsoverzicht kan een uitdraai zijn van bestaande registratiesystemen/registers zoals CKRD, 'up-to-date dierenarts' of 'bijhouden nascholing.' Ook een eigen (elektronisch) systeem is toegestaan mits dit aan de voorwaarden voldoet (zie volgende vraag). (v.dec23)

Een scholingsoverzicht moet aan de volgende eisen voldoen:

  • Datum van de scholing,
  • Naam van de nascholing,
  • Aanbieder van de nascholing,
  • Punten of studiebelastingsuren

Ter onderbouwing bewaard u ook de bewijzen van deenlname en/of certificaten en het programma. (v.dec23)

 

De controle wordt gedaan door Kiwa VERIN tijdens de reguliere audits.(v.dec23) 

Kiwa VERIN controleert of er een scholingsoverzicht aanwezig is en het aantal gevolgde nascholingen in het kalenderjaar is behaald. Daarbij kan Kiwa VERIN ook kijken of u 100 punten in 5 kalenderjaren behaald heeft. (v.dec23)

Als het aantal gestelde nascholingspunten niet wordt gehaald en / of een registratie niet kan worden getoond en / of het onvolledig is, volgt de eerste keer, dus over kalenderjaar 2022, een waarschuwing. Daarna wordt er conform het beoordelingsprotocol een major toegekend. (v.dec23) 

Nee, 100 punten in 5 jaar geldt voor de dierenarts persoonlijk, ongeacht het aantal borgingen van die dierenarts.

Het uitgangspunt is dat met de generieke scholingsverplichting laagdrempelig gestart wordt met het bijhouden van permanente educatie. Het kan zijn dat u door omstandigheden een tijdlang niet hebt kunnen werken als geborgde dierenarts en u daardoor ook onvoldoende scholing heeft gevolgd, denk hierbij aan langdurige ziekte en een reintegratie traject. Daarvoor kunt u een verzoek indienen tot maatwerk bij info@geborgdedierenarts.nl. Omstandigheden die niet leiden tot coulance/maatwerk zijn drukte in de praktijk/praktijkwerkzaamheden en parttime werken.  (v.dec23) 

U kunt uw klacht, aanbeveling of overige opmerkingen en vragen over nascholing per mail indienen aan: info@geborgdedierenarts.nl. Uw mail zal doorgeleid worden naar de werkgroep nascholing.